Uniunea Europeană lucrează la un acord de achiziție comună de vaccinuri și antivirale împotriva variolei maimuței

Credit rawpixel.com

Uniunea Europeană lucrează la un acord de achiziție comună de vaccinuri și antivirale împotriva variolei maimuței în timp ce cazurile de îmbolnăvire cu această boală virală, de obicei endemică în Africa, se intensifică în Europa și în afara ei.

S-a ajuns la un consens larg de principiu cu statele membre pentru ca Autoritatea pentru pregătirea și răspunsul la urgențe în domeniul sănătății (HERA) să achiziționeze contramăsuri medicale în numele lor cât mai curând posibil, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, confirmând un raport al cotidianului suedez Dagens Nyheter.

UE se află în discuții pentru a cumpăra vaccinul Imvanex de la Bavarian Nordic (BAVA.CO), precum și antiviralul, tecovirimat, dezvoltat de compania americană SIGA Technologies (SIGA.O), a precizat ziarul, citându-l pe coordonatorul suedez pentru vaccinuri, Richard Bergstrom.

Bergstrom a precizat că nu a fost semnat încă niciun contract cu niciuna dintre firme.

Dar va merge rapid. Ar trebui să avem un contract gata într-o săptămână sau două și poate câteva livrări limitate în iunie“, a declarat acesta, citat de ziar.

Un purtător de cuvânt al Bavarian Nordic a confirmat că HERA a contactat compania daneză de biotehnologie în legătură cu vaccinul său.

Am avut mai multe convorbiri cu HERA… nu avem nicio idee când va exista un acord. Nu depinde de noi să spunem când va exista un acord – sunt două părți implicate“, a declarat purtătorul de cuvânt.

În cazul în care se va ajunge, de fapt, la un acord, Bavarian Nordic are suficientă ofertă pentru a satisface cererea, a adăugat acesta.

Virusul variolei și cel al variolei maimuțelor sunt strâns legate între ele.

Vaccinul de la Bavarian Nordic are aprobarea oficială europeană pentru variolă, deși medicii îl pot prescrie off-label pentru variola maimuțelor. citeste mai departe

Tratamentul SIGA, tecovirimat – comercializat sub denumirea TPOXX – are aprobare europeană pentru variolă, monkeypox și cowpox.

Oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial au depistat peste 200 de cazuri suspecte și confirmate de infecție virală, de obicei ușoară, în aproximativ 20 de țări de la începutul lunii mai.

Simptomele variolei maimuței – care pot include febră, erupții cutanate distinctive și leziuni cutanate pline de puroi – pot dura între două și patru săptămâni, dar adesea se rezolvă de la sine.

Se crede că varianta de virus implicată în actualul focar de infecție ucide o mică parte dintre cei infectați.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *