Ungaria a declarat legal “stare de urgență” ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina vecină, a anunțat marți premierul, permițând guvernului naționalist de dreapta să ia măsuri speciale fără participarea legislativului.
Într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare, premierul Viktor Orban a declarat că războiul din Ucraina reprezintă “o amenințare constantă pentru Ungaria”, care “pune în pericol securitatea noastră fizică și amenință securitatea energetică și financiară a economiei și familiilor noastre”.
Ca răspuns, a spus el, o “stare de pericol de război” va intra în vigoare începând de miercuri, permițând guvernului “să răspundă imediat și să protejeze Ungaria și familiile maghiare prin orice mijloace posibile”.
Măsura a fost luată după ce partidul de guvernământ al lui Orban a adoptat marți un amendament constituțional care permite declararea stării legale de pericol atunci când au loc conflicte armate, războaie sau dezastre umanitare în țările vecine.
Ordinul juridic special permite guvernului să promulge legi prin decret fără supraveghere parlamentară și permite suspendarea temporară și abaterea de la legile existente.
Guvernul Ungariei a pus în aplicare măsuri similare ca răspuns la pandemia COVID-19, stârnind proteste din partea criticilor și a observatorilor juridici, care au susținut că acestea dădeau guvernului autoritatea de a guverna prin decret. Acest ordin juridic special urma să expire la 1 iunie.
Guvernul Orban a fost acuzat de erodarea libertăților democratice în Ungaria de la preluarea puterii în 2010 și de utilizarea resurselor de stat pentru a-și consolida puterea. Partidul de guvernământ Fidesz a obținut a patra victorie electorală consecutivă la 3 aprilie, oferindu-i lui Orban, cel mai longeviv lider din Uniunea Europeană, un mandat suplimentar de patru ani.
Într-o declarație de marți, Emese Pasztor, de la Uniunea Ungară pentru Libertăți Civile, a scris că guvernul Ungariei “adaptează încă o dată regulile jocului la propriile nevoi”.
“Permițând întotdeauna posibilitatea de a introduce o ordine juridică specială în viitor, aceasta își va pierde caracterul special. Va deveni noua normalitate, care va amenința drepturile fundamentale ale tuturor, iar guvernarea prin decret va diminua și mai mult importanța Parlamentului”, a scris Pasztor.
Decretele guvernamentale emise prin ordinul juridic special sunt valabile timp de 15 zile, dacă nu sunt prelungite de parlamentul Ungariei. Partidul Fidesz al lui Orban deține o majoritate de două treimi în parlament din 2010.