Ucraina, învinuită de Rusia pentru explozia mortală din orașul de frontieră Belgorod

Acesta nu este primul atact asupra regiunii rusesti Belgorod de la inceputul invaziei in Ucraina
Cel puțin 39 de case și 11 blocuri de locuințe au fost lovite în Belgorod, spun oficialii ruși

Rusia a acuzat Ucraina pentru exploziile care ar fi ucis trei persoane în orașul Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina.

Guvernatorul regional a declarat că exploziile au lovit zeci de clădiri rezidențiale și că a fost activată apărarea antiaeriană.

Kremlinul a declarat că atacul de duminică a fost o încercare deliberată a forțelor ucrainene de a viza civili.

Ucraina a respins această afirmație, spunând că rușii au mințit în trecut cu privire la incidente similare.

Belgorod – un oraș de 370.000 de locuitori care se află chiar la nord de al doilea oraș al Ucrainei, Harkov – a fost atacat în mai multe rânduri de când Moscova a invadat Ucraina în februarie.

Cel mai recent incident a avut loc în primele ore ale dimineții de duminică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că apărarea aeriană a distrus trei rachete balistice ucrainene Tochka-U cu focoase de tip cluster, dar fragmente din una dintre ele au căzut pe un bloc de locuințe.

“Acest atac cu rachete a fost planificat în mod intenționat și lansat asupra populației civile”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, a declarat pentru BBC că, anterior, “serviciul nostru de securitate a interceptat de multe ori convorbiri telefonice între militarii ruși, ceea ce dovedește că, uneori, cel mai adesea, aceste tipuri de activități sunt… provocări ale părții ruse înseși”.

Un alt oficial ucrainean, Serhiy Bratchuk, a declarat că resturile de rachetă încorporate într-un bloc de apartamente avariat din Belgorod provin de la un sistem antiaerian rusesc Pantsir, pe care Ucraina nu îl are.

La începutul lunii aprilie, Rusia a declarat că două elicoptere ucrainene au atacat un depozit civil de petrol de la periferia Belgorodului, provocând un incendiu de combustibil.

Un material video părea să arate rachete lovind instalația. Armata ucraineană a negat că ar fi fost implicată.

De când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, susținând că vrea să “demilitarizeze” și să “de-nazitizeze” Ucraina după ce aceasta s-a apropiat de NATO, mii de civili și combatanți au fost uciși sau răniți, în timp ce cel puțin 12 milioane de oameni și-au părăsit casele.

Statele occidentale au reacționat prin înarmarea Ucrainei și prin impunerea unor sancțiuni fără precedent Rusiei, o superputere nucleară și furnizor global de energie.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *