Totul despre războiul din Ucraina – Actualizare minut cu minut

Urmareste in timp real tot ce se intampla important in razboiul din Ucraina. Video, imagini si text, actualizate instant.

FEED-UL s-a mutat in noua pagina aici.

30 martie 2022, 00.28

Explozii puternice in zona Kiev. Video.

 

29 martie 2022, 23.51

Pentagonul a declarat marți că afirmația Rusiei potrivit căreia își va reduce campania militară în două orașe ucrainene este de fapt o “repoziționare” a trupelor de către Moscova.

“Nu ar trebui să ne amăgim – și nimeni nu ar trebui să se amăgească – cu afirmația acum recentă a Kremlinului că va reduce brusc atacurile militare în apropierea Kievului sau cu orice informații potrivit cărora își va retrage toate forțele”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

“Credem că aceasta este o repoziționare, nu o retragere reală, și că ar trebui să fim cu toții pregătiți să urmărim o ofensivă majoră împotriva altor zone din Ucraina. Aceasta nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului a luat sfârșit”, a adăugat el.

Moscova a afirmat mai devreme, marți, că va “reduce drastic activitatea militară” în apropierea orașelor Kiev și Cernihiv, în apropiere de granița cu Belarus.

Anunțul a fost făcut în contextul în care negocierile dintre Rusia și Ucraina s-au intensificat săptămâna aceasta în Turcia.

Președintele Biden și-a exprimat scepticismul atunci când a fost întrebat despre această evoluție marți, alături de premierul singaporez Lee Hsien Loong.

“Vom vedea”, a spus președintele. “Nu citesc nimic în asta până nu văd care sunt acțiunile lor”.

Invazia Rusiei în Ucraina a intrat în a doua lună, iar Kirby a declarat că Moscova nu a reușit să captureze Kievul și să preia controlul asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, ea “poate încă să aplice o brutalitate masivă asupra țării, inclusiv asupra Kievului”, a adăugat el.

 

29 martie 2022, 22.46

Conducerea Rusiei decide să reducă activitatea militară în direcția Kiev, la Cernigov.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Rusiei va prezenta un raport mai detaliat cu privire la deciziile luate în urma întoarcerii delegației ruse la Moscova, a informat ministrul adjunct al apărării al Rusiei, Alexandr Fomin

Conform Tass, ministerul rus al Apărării a decis să diminueze cardinal activitatea militară în direcția Kievului și Cernigovului, potrivit declarației agenției militare în urma discuțiilor ruso-ucrainene de la Istanbul, citită de ministrul adjunct al apărării al Rusiei, Alexander Fomin.

“Datorită faptului că discuțiile privind pregătirea unui acord privind neutralitatea și statutul nenuclear al Ucrainei, precum și privind acordarea de garanții de securitate Ucrainei trec în sfera practică, având în vedere principiile discutate în timpul întâlnirii de astăzi, pentru a consolida încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea discuțiilor și atingerea obiectivului final – coordonarea și semnarea acordului menționat mai sus – Ministerul rus al Apărării a luat decizia de a diminua cardinal, de mai multe ori, activitatea militară în direcția Kiev și Cernigov”, a declarat el.

“Pornim de la premisa că Kievul va lua decizii de bază corespunzătoare și că trebuie create condiții pentru continuarea activității normale”, a adăugat oficialul militar.

El a mai spus că Statul Major General al Forțelor Armate ale Rusiei va prezenta un raport mai detaliat cu privire la deciziile luate după întoarcerea delegației ruse la Moscova.

“Aș dori să mă adresez reprezentanților ucraineni și să îndemn Ucraina să respecte cu strictețe Convențiile de la Geneva, inclusiv în ceea ce privește tratamentul uman al prizonierilor de război. Solicităm să excludem complet practica torturii implementată împotriva prizonierilor noștri de război ruși și îndemnăm partea ucraineană să întreprindă măsuri exhaustive pentru a exclude această practică”, a subliniat el.

 

29 martie 2022, 22.19

Bel.ru
Sursa bel.ru.

Potrivit guvernatorului regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov, în seara zilei de 29 martie s-au auzit explozii atât la Belgorod, cât și în regiunea Belgorod. Incidentul s-a petrecut în satul Krasny Oktyabr, regiunea Belgorod.

Potrivit șefului regiunii, șeful administrației satului Krasny Oktyabr se află la fața locului, el este în contact direct cu guvernatorul.

În sat nu sunt victime și răniți, nici pe teritoriul satului nu sunt distrugeri. Ce s-a întâmplat exact în satul Krasny Oktyabr nu este raportat. Vyacheslav Gladkov a promis că va spune despre asta mai târziu.

Potrivit martorilor oculari, la fața locului s-au deplasat autospeciale de pompieri. Serviciile de urgență sunt la fața locului.

 

27 martie 2022, 06.55

Se raporteaza explozii puternice in Kharkiv.

 

27 martie 2022, 01.35

Cel puțin cinci persoane au fost rănite în atacul anterior cu rachete de sâmbătă. Maksym Kozytskyi, șeful administrației regionale de stat din Lviv, a declarat că loviturile au avut ca impact o clădire rezidențială sau o altă facilitate de infrastructură.

 

26 martie 2022, 19.58

Mai multe explozii puternice tocmai au avut loc in Lviv.

 

26 martie 2022, 01.01

Oficialii ucraineni și ruși au oferit evaluări pesimiste cu privire la discuțiile lor de până acum.


Moscova afirmă că prima fază a “operațiunii sale militare” din Ucraina este în mare parte finalizată.


Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat un nou acord menit să limiteze dependența Europei de gazul rusesc.


Președintele SUA, Joe Biden, vizitează Polonia, în contextul în care își încheie călătoria diplomatică în Europa.


Organismul de supraveghere nucleară al ONU afirmă că personalul de la instalațiile de deșeuri radioactive de la Cernobîl nu a fost rotit de patru zile.


Oficialii din Mariupol, citând martori, spun că aproximativ 300 de persoane au fost ucise când un teatru din orașul-port din sud-estul asediat a fost bombardat de forțele rusești pe 16 martie.

 

24 martie 2022, 20.41

  • Biden afirmă că NATO va răspunde “cu aceeași monedă” dacă Rusia va folosi arme chimice.
  • Biden își exprimă sprijinul pentru expulzarea Rusiei din G-20; SUA va accepta 100.000 de refugiați.
  • Biden spune ca USA va accepta 100.000 refugiati ucraineni.
  • Președintele francez Macron avertizează asupra unei crize alimentare “fără precedent”.
 

24 martie 2022, 06.03

Franța tocmai și-a ridicat nivelul de alertă nucleară: Trei (3) din cele Patru (4) submarine nucleare lansatoare de mașini (SNLE) de care dispune marina franceză sunt acum pe mare – 🇫🇷🎙 France Inter

Reamintim ceea ce președintele rus Vladimir Putin solicita cu cateva saptamani in urma, în timpul unei întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu:

– “Țările occidentale nu numai că întreprind acțiuni economice neprietenoase împotriva țării noastre, dar liderii principalelor țări NATO fac declarații agresive despre țara noastră. Așa că ordon să mutăm forțele de descurajare ale Rusiei (ICBM-uri și arme nucleare) într-un regim special de serviciu.”

 

23 martie 2022, 10.06

Din aprilie, Kherson va trece la rubla rusească, care va deveni principala unitate de măsură în decontările financiare.

 

23 martie 2022, 10.01

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a acuzat forțele rusești că au capturat un convoi umanitar în apropiere de Mangush, la vest de Mariupol. “Angajați ai serviciului de urgență de stat și șoferi de autobuz au fost luați prizonieri”, a declarat el, adăugând că 100.000 de persoane au rămas în oraș trăind “în condiții inumane”. Într-o blocadă totală. Fără mâncare, apă, medicamente. Sub bombardamente constante, sub bombardamente constante”.

 

23 martie 2022, 09.53

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni joi, la Moscova, cu șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Peter Maurer, a anunțat Ministerul rus de Externe.

Reuters relatează că ministerul de externe a precizat într-o declarație: “Agenda întâlnirii prevede discutarea domeniilor cheie ale activității CICR în domeniul răspunsului umanitar”.

Un purtător de cuvânt al CICR declarase deja marți că Maurer se va afla la Moscova pentru discuții privind conflictul din Ucraina

 

23 martie 2022, 09.38

În această dimineață, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a rostit câteva cuvinte puternice. Acesta a declarat că “Occidentul a acționat într-un mod dezgustător, criminal și amoral” în ceea ce privește Rusia.

Potrivit citatelor postate de Reuters, el a mai spus că Statele Unite au încercat să “umilească, să limiteze, să divizeze și să distrugă Rusia” și că SUA “riscă să devină ultimul refugiu al celor care cad în senilitate”.

În vârstă de 56 de ani, acesta este în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei de la Kremlin.

 

23 martie 2022, 07.50

Pentagonul a condamnat refuzul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, de a exclude utilizarea armelor nucleare în timpul conflictului din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a evocat amenințarea cu folosirea armelor nucleare, iar într-un interviu acordat marți postului CNN, Peskov a refuzat să excludă utilizarea acestora.

Peskov a declarat pentru postul de televiziune că astfel de arme ar putea fi folosite dacă Rusia s-ar confrunta cu o “amenințare existențială”. Rusia deține cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume.

 

23 martie 2022, 07.43

Forțele rusești au “jefuit și distrus” un laborator de pe locul centralei nucleare de la Cernobîl, au declarat oficiali ucraineni.

“Ocupanții ruși au confiscat în mod ilegal cel mai nou laborator”, a declarat Agenția de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere, într-o declarație făcută marți seara târziu.

Laboratorul procesează deșeuri radioactive și conține “mostre și eșantioane de radionuclizi foarte activi”, care se află acum “în mâinile inamicului”, a adăugat agenția.

Laboratorul a fost descris ca fiind un “complex unic cu capacități analitice puternice”, indisponibil în altă parte în Europa.

Rușii au capturat uzina în primele zile ale războiului, ținând ostatici lucrătorii de acolo timp de săptămâni întregi, înainte ca unii să fie eliberați.

 

23 martie 2022, 00.23

Un oficial ucrainean a afirmat că forțele ruse au folosit fosfor în orașul Kramatorsk din Donețk.

Bermet Talant relatează:

Oleksiy Biloshitsky, primul adjunct al șefului poliției naționale din Kiev, a declarat marți într-o postare pe Facebook: “O altă utilizare a munițiilor cu fosfor în Kramatorsk. Interdicțiile și convențiile sunt pentru lumea civilizată“. Afirmația nu a putut fi verificată.

Fosforul alb este deținut în mod obișnuit de către armatele din întreaga lume și este folosit în mod legal în luptă ca o perdea de fum pe timp de zi și ca element incendiar pentru a ilumina o zonă pe timp de noapte. Dar este ilegal să fie folosit împotriva civililor, deoarece provoacă arsuri grave și excepțional de dureroase la contactul cu pielea.

Sursa: The Guardian

 

22 martie 2022, 22.38

Președintele francez Emmanuel Macron a discutat atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu omologul ucrainean Volodymyr Zelenskyy despre termenii unei potențiale încetări a focului, potrivit președinției franceze.

Ei nu au ajuns la “niciun acord“, se arată în comunicat, dar Macron “rămâne convins de necesitatea de a-și continua eforturile” și “este alături de Ucraina“.

Kremlinul a confirmat că Putin și Macron au avut o convorbire telefonică în care au făcut un schimb de opinii despre situația din Ucraina, inclusiv despre discuțiile dintre negociatorii ruși și ucraineni. Nu a oferit detalii suplimentare.

Sursa: Associated Press

 

22 martie 2022, 22.01

În urma unui atac cu rachete asupra aerodromului din Kramatorsk, Forțele Armate ale Ucrainei și-au pierdut rezervele de combustibil, aproximativ zece unități de echipament militar și un număr mare de personal

 

22 martie 2022, 02.48

Exploziile care lovesc capitala ucraineană sunt din ce în ce mai puternice și mai apropiate decât până acum, dar în continuare nu există nicio mișcare a trupelor rusești în interiorul Kievului. În schimb, se spune că rușii se consolidează în jurul capitalei – la aproape o lună de la lansarea invaziei.

 

21 martie 2022, 22.35

Trupele ruse au lansat patru lovituri cu rachete în regiunea Rivne, a declarat șeful administrației regionale Koval. Trei dintre ele au fost respinse de apărarea aeriană.

 

21 martie 2022, 16.53

Se semnaleaza prezența unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe țărmul orașului portuar ucrainean Odesa și care pun în pericol traficul maritim. 

Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experți cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraș, informează Agerpres.

 

21 martie 2022, 09.10

  • Forțele rusești care avansează spre capitala ucraineană Kiev dinspre nord-est au “stagnat”, potrivit celei mai recente actualizări a informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării.

  • “Lupte grele continuă la nord de Kiev”, a precizat ministerul, adăugând că orașul “rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei”, în pofida lipsei continue de progrese.

  • Centrala nucleară de la Chornobîl – unii angajați au putut să se rotească sau să plece după ce au fost forțați să lucreze mai mult de 3 săptămâni la rând în urma preluării instalației de către Rusia. Începând de sâmbătă, 64 de persoane au fost evacuate, potrivit traducerii unei postări pe Facebook. În același timp, 46 de persoane s-au oferit voluntar să înlocuiască o parte dintre angajați pentru a menține un nivel de siguranță adecvat. Rotațiile au loc după ce directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat că este “grav îngrijorat” de circumstanțele dificile cu care se confruntă personalul de la sit.

 

21 martie 2022, 08.52

Mall distrus în Kiev care era folosit ca depozit de muniție, conform mediei rusesti.

 

21 martie 2022, 07.33

Nava mare de debarcare rusă “Orsk”, însoțită de forțele navale ale Flotei Mării Negre, a intrat și a descărcat echipament militar în portul Berdyansk.

Trupele ucrainene care se aflau în Berdyansk – mii și mii de soldați și marinari – au predat portul fără luptă, lăsând întreaga infrastructură a portului intactă, conform mediei rusesti.

 

21 martie 2022, 05.22

Explozia repetată de pe teritoriul centrului comercial Retroville a avut un obiectiv. Teritoriul extensiei Sport Life, care a fost lovit, era cel mai probabil folosit ca depozit pentru depozitarea muniției.

 

21 martie 2022, 05.16

☣️ Guvernatorul ucrainean al regiunii Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, anunță că există o scurgere de amoniac la o uzină chimică din orașul Sumy, în nord-estul Ucrainei!

Conform raportului, zona afectată are o rază cuprinsă între 2,5 Km și 5 km, iar din cauza direcției vântului, singurele așezări care sunt amenințate sunt în regiunea Novoselytsia, la 10 km sud-est de orașul Sumy (capitala regiunii Sumy propriu-zisă)

El spune că echipele de urgență ale centralei și ale SES lucrează și că nu există nicio amenințare pentru Sumy în acest moment!

 

21 martie 2022, 02.56

Ministerul rus a cerut autorităților locale din Mariupol să predea orașul forțelor ruse, potrivit agenției de presă ruse. Dar ucrainenii refuză, răspunde Iryna Vereșciuk, viceprim-ministru.

“Nu poate fi vorba de capitulare, de depunere a armelor. (…) În loc să pierdeți timpul, deschideți un coridor [umanitar] ”, a spus ea.

Anterior, generalul-colonel Mihail Mizintsev a declarat că Forțele Armate ruse le oferă naționaliștilor să lase armele și să părăsească Mariupol, garantându-le viața.

 

21 martie 2022, 01.58

Ministrul Ucrainei al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Iryna Vereshchuk pe Telegram:
“Conform informațiilor, de-a lungul traseului coridorului umanitar convenit Harkiv-Mala Rohan în teritoriul temporar necontrolat, există semne de pregătire a rușilor pentru a captura coloana umanitară. Vă rugăm să distribuiți imediat aceste informații. Luați măsuri de securitate cu cei responsabili. Cer din partea rusă să înceteze provocările și încălcările cinice ale dreptului internațional umanitar! “

 

21 martie 2022, 01.49

 

21 martie 2022, 01.26

 

21 martie 2022, 00.50

 

21 martie 2022, 00.24

Conform rapoartelor de geolocalizare, o zonă din apropierea unui magazin Leroy Merlin a fost lovită de rachete în Kiev/Kiev.

 

21 martie 2022, 00.21

Președintele Belarus Lukașenko: „Dacă Zelensky nu semnează un acord de pace cu Rusia și separatiștii LDPR, va semna foarte curând un acord de capitulare. Rusia nu va pierde”.

 

21 martie 2022, 00.11

Incendii în districtul Podil’s’kyi, zonele centrale ale Kievului/Kievului, în urma atacurilor cu rachete.

 

20 martie 2022, 23.48

Rachete surprinse in Kiev.

 

20 martie 2022, 23.06

Pentru salvarea civililor, Ministerul rus al Apărării anunță deschiderea coridoarelor umanitare de la Mariupol de la ora 10 dimineața pe 21 martie – atât pe direcția est, cât și pe cea vestică.

 

20 martie 2022, 22.07

Concentrarea armatei belaruse în regiunea Brest. Echipamentul este marcat cu un semn de identificare – un pătrat roșu. Este de remarcat faptul că în această dimineață, într-un rezumat oficial, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a afirmat că „există semne de pregătire a forțelor armate ale Republicii Belarus pentru o invazie directă a teritoriului Ucrainei

 

20 martie 2022, 16.05

Consiliul Local Mariupol a acuzat forțele ruse că au evacuat forțat locuitorii din districtul Livoberezhny al orașului în Rusia și pe teritoriul Donețk și Lugansk, regiunile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

„Oamenilor care sunt transportați forțat pe teritoriul Rusiei li se confiscă pașapoartele ucrainene și li se dau documente care nu au nicio valoare legală și care nu sunt acceptate în lumea civilizată”, a spus consiliul într-o declarație postată duminică pe Telegram.

Consiliul Local al Mariupol a mai spus că aproximativ 4.000 de civili din oraș au fost uciși de la începutul luptei.

Rusia nu a comentat.

 

20 martie 2022, 03.29

Forțele ruse împing mai adânc în orașul port Mariupol, asediat.

Ucraina spune că 6.623 au fost evacuați sâmbătă, dintre care 4.128 au părăsit Mariupol.

ONU menține că cel puțin 847 de civili au fost uciși în Ucraina, 6,5 milioane strămuțați în interior.

Un oficial local susține că orașul Mykolaiv din Ucraina se confruntă cu raiduri aeriene.

Ucraina cere Chinei să condamne „barbarismul rusesc”, să sprijine „coaliția țărilor civilizate”.

Premierul Poloniei face presiuni pentru interzicerea totală a comerțului între UE și Rusia.

Rusia susține că a folosit pentru prima dată rachete hipersonice Kinzhal în Ucraina.

 

18 martie 2022, 11.16

Luptele au ajuns în centrul orașului ucrainean asediat Mariupol, potrivit rapoartelor.

Primarul Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat pentru BBC:

“Da, au fost foarte activi astăzi. Luptele cu tancuri și mitraliere continuă. Toată lumea se ascunde în buncăre.”

Peste 80% din clădirile de locuit din Mariupol sunt fie deteriorate, fie distruse, a adăugat el, iar 30% dintre ele nu pot fi restaurate.

Nu a mai rămas centrul orașului. Nu există o mică bucată de pământ în oraș care să nu aibă semne de război.

 

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *