Salvador Ramos, cel care a deschis focul într-o școală primară din Texas, a scris mesaje tulburătoare pe Facebook cu câteva minute înainte

Credit: Yahoo.com

Salvador Ramos, atacatorul în vârstă de 18 ani care a deschis focul într-o școală primară din Texas, omorând cel puțin 19 copii și doi adulți, a scris trei mesaje tulburătoare pe Facebook cu câteva minute înainte de masacru, avertizând asupra carnagiului care urma să aibă loc.

“O să o împușc pe bunica mea”, a scris Salvador Ramos cu aproximativ 30 de minute înainte de a se dezlănțui la școala primară Robb, a declarat miercuri guvernatorul Texasului, Greg Abbott.

Ultimul mesaj al lui Salvador Ramos a prevestit ultimul său act de violență incalificabilă: “O să împușc o școală primară”, a scris cu aproximativ 15 minute înainte de a ajunge în campus.

Abbott a dezvăluit ultimele mesaje ale trăgătorului în cadrul unei conferințe de presă, spunând că nu a existat “niciun avertisment semnificativ de prevestire a acestei crime”. (Facebook a precizat că au fost mesaje private, nu postări publice).

Ramos a cumpărat legal două puști de asalt imediat după ce a împlinit 18 ani luna aceasta și părea să devină furios și izolat după ce nu a reușit să absolve liceul, au declarat prietenii și membrii familiei.

Deși Ramos a fost descris ca fiind “liniștit” de numeroase persoane care îl cunoșteau, o tânără care a lucrat cu el la Wendy’s până în martie a detectat o tendință agresivă. Mai mulți foști prieteni au spus că nu mai venise la școală și că nu avea de gând să absolve cu cei din ultima clasă în acest an.

“Uneori era foarte nepoliticos cu fetele și cu una dintre bucătărese, pe care o amenința întrebându-le: “Știi cine sunt eu?” Și le trimitea, de asemenea, mesaje nepotrivite doamnelor”, a declarat fosta colegă, care nu a dorit să i se folosească numele.

“În parc, ar fi existat videoclipuri cu el încercând să se bată cu oamenii cu mănuși de box. Le lua cu el”.

Natalie B., în vârstă de 19 ani, care locuiește la o stradă distanță de bunica lui Ramos, a declarat că îl cunoștea pe trăgător din liceu.

“Avea probleme cu furia. Oamenii spun că a fost agresat, dar eu nu am văzut asta. El era mai degrabă bătăușul”, a declarat ea pentru The Daily Beast. “Eram acasă și imediat ce am auzit împușcăturile am plecat. Au fost vreo patru împușcături, apoi s-a oprit, apoi au mai fost încă patru sau cinci”.

Bunicul lui Ramos, Ronald Reyes, a declarat pentru ABC News că Ramos nu a mers la școală anul trecut și a petrecut mult timp singur în camera sa din modestul bungalow al bunicilor săi din Uvalde. “Nu vorbea foarte mult”, a spus Reyes, care a adăugat că Ramos s-a mutat din casa mamei sale după ce au avut “probleme”.

Într-un interviu acordat la un spital local unde bunica lui Ramos, Celia Gonzalez, este tratată, mama atacatorului, Adriana Reyes, a declarat pentru Daily Mail că a fost surprinsă de furia fiului său.

“Fiul meu nu era o persoană violentă”, a susținut ea. “Aveam o relație bună cu el. Era retras, nu avea mulți prieteni”. Ea a spus că ultima dată când au vorbit a fost de ziua lui Ramos, când i-a dat o felicitare și “un animal de pluș Snoopy”.

Dar prietenul care locuiește cu mama, Juan Alvarez, în vârstă de 62 de ani, a declarat pentru NBC News că adolescentul a avut o relație turbulentă cu Reyes și că a plecat de acasă după o ceartă din cauza Wi-Fi-ului. “Era un fel de ciudat. Nu m-am înțeles niciodată cu el. Nu am socializat niciodată cu el. Nu vorbea cu nimeni”, a spus el. “Când încercai să vorbești cu el, el stătea acolo și pleca”.

Ronald Reyes a declarat că nepotul său și-a sărbătorit cea de-a 18-a aniversare pe 16 mai cu o excursie la Applebee’s împreună cu bunica sa – dar ei nu știau că a sărbătorit și prin achiziționarea a două puști de tip AR-15 și 375 de cartușe.

Marți dimineață, Reyes a spus că un vecin l-a alertat că Ramos, care nu are licență, și-a împușcat bunica și a luat camionul bunicii sale. Newsy a relatat că un vecin pe nume Eduardo a spus că Ramos era supărat că nu a absolvit și s-a certat cu bunica sa. Aceasta striga: “M-a împușcat! M-a împușcat!”, a povestit vecinul pentru Newsy.

Ramos a prăbușit apoi camionul în apropiere de Robb Elementary, determinând un martor să sune la 911. Poliția locală l-a urmărit în timp ce alerga spre școală purtând o vestă de tip tactic și având o pușcă, a declarat purtătorul de cuvânt al Texas DPS, locotenentul Chris Olivarez. El s-a baricadat într-o sală de clasă și a început să tragă în “oricine îi stătea în cale”, a spus Olivarez.

Ramos era șomer și nu avea antecedente penale, a spus Olivarez.

Fostul prieten Santos Valdez Jr. a declarat pentru The Washington Post că cei doi au fost prieteni apropiați până când comportamentul lui Ramos a început să se “deterioreze”. El a spus că Ramos, care era adesea hărțuit din cauza unui impediment de vorbire (bâlbâială), și-a tăiat odată propria față cu un cuțit “doar pentru a se distra”. Valdez a declarat că acesta a spus mai întâi că a fost zgâriat de o pisică și apoi a recunoscut că și-a făcut-o singur. “Apoi mi-a spus adevărul, că și-a tăiat fața cu cuțitul de nenumărate ori”, a declarat Valdez pentru Post, adăugând că a trimis un mesaj pe Instagram cu două ore înainte de masacru. Ramos nu a deschis și nici nu a citit ultimul mesaj al lui Valdez.

Un alt prieten a declarat pentru ziar că obișnuia să arunce cu ouă în vehiculele oamenilor și să împuște străini la întâmplare cu un pistol cu bile dintr-o mașină.

Cu câteva ore înainte de împușcături, un cont de Instagram care pare să-i fi aparținut lui Ramos i-a trimis mesaje directe unei adolescente din Los Angeles, spunându-i că vrea să împărtășească un “mic secret”, potrivit capturilor de ecran împărtășite de destinatară, care a spus că abia îl cunoștea pe Ramos, dar că fusese etichetată la întâmplare de acesta în fotografii cu arme înainte.

El a spus că îi va trimite un SMS persoanei într-o oră și că ea va trebui să răspundă, dar a spus că s-ar putea să nu fie trează. Ultimul lucru pe care l-a scris a fost: “Ies la aer”.

Același cont de Instagram a fost șters la scurt timp după ce guvernatorul Texasului, Greg Abbott, l-a identificat ca fiind cel care a tras. Acesta conținea fotografii și povești cu arme de foc semiautomate – precum și selfie-uri cu o persoană care semăna foarte mult cu o fotografie a ucigașului împărtășită de Departamentul de Siguranță Publică din Texas. Un cont TikTok cu același pseudonim și aceeași imagine de profil, scos și el din funcțiune marți, prezenta doar un clip al unui joc pentru mobil și replica “Kids be scared IRL”. Ambele conturi au folosit linia biografică TheBiggestOpp.

Contul de Instagram a postat o imagine cu trei zile înainte de împușcături cu două puști, inclusiv ceea ce părea a fi un Daniel Defense AR-15 cu un încărcător de mare capacitate. O altă imagine din 28 aprilie arăta o persoană care ținea în mână un încărcător.

Senatorul texan John Whitmire a declarat că a fost informat de poliția statală că Ramos a cumpărat legal două puști de asalt pe 17 și 20 mai, plus 375 de cartușe pe 18 mai. (Senatorul statului Texas, Roland Gutierrez, a declarat anterior pentru CNN că puștile au fost cumpărate de ziua de naștere a lui Ramos). O pușcă se afla în camionul lui Ramos care s-a prăbușit în apropierea școlii, iar cealaltă era cu el.

O fostă colegă de liceu, Nadia Reyes, a amintit pentru Post că el a postat o poveste pe Instagram în care apărea țipând la mama sa – care nu a făcut niciun comentariu public – și numind-o cățea în timp ce aceasta încerca să-l dea afară din casă. “A postat videoclipuri pe Instagramul său în care polițiștii erau acolo”, a declarat Reyes pentru Post. “Țipa și vorbea cu mama lui foarte agresiv”.

Cu câteva zile înainte de împușcături, Ramos i-a trimis unui vechi coleg de clasă fotografii cu o armă de foc și o pungă cu muniție, a relatat CNN. “Îmi trimitea mesaje pe ici, pe colo, iar acum patru zile mi-a trimis o poză cu AR-ul pe care îl folosea… și cu un rucsac plin de cartușe de 5,56, probabil vreo șapte încărcătoare”, a spus prietenul neidentificat. “L-am întrebat: “Frate, de ce ai așa ceva?”, iar el mi-a spus: “Nu-ți face griji”.”

“A continuat să-mi trimită un mesaj: ‘Arăt foarte diferit acum. Nu m-ai recunoaște'”, a adăugat prietenul.

El a spus că Ramos a fost uneori agresat din cauza hainelor sale sau a situației financiare a familiei sale și “a abandonat încet-încet” școala.

John Morales, care locuiește alături de bunica paternă a lui Ramos, a declarat pentru The Daily Beast că adolescentul obișnuia să joace jocul de shooter de prima persoană Call of Duty cu fiul de 15 ani al lui Morales. Însă acesta a spus că nu l-a mai văzut pe Ramos prin cartier de ceva vreme.

“Nu l-am recunoscut în fotografie până când nu i-am văzut numele. Pentru că avea părul mai scurt, pe vremea când îl vedeam pe aici”, a spus el.

Nayeli, o tânără de 18 ani care a refuzat să își dea numele de familie, a declarat pentru The Daily Beast marți târziu că ea și Ramos au fost elevi împreună, dar nu îl cunoștea bine. “Am avut un curs de matematică cu el”, a spus ea, adăugând: “Era destul de tăcut în clasă”.

Colega de la Wendy’s a spus că Ramos nu părea să socializeze prea mult în afara grupului său de prieteni – un grup pe care ea l-a descris ca fiind “emo” sau “alternativ”.

Janie Aviles, o străbunică care locuiește alături de bunica paternă a lui Ramos, a declarat că Ramos o ajuta uneori să facă curățenie în afara casei. “Dar asta a fost când era mic”, a spus Aviles, ținându-și mâna la înălțimea pieptului. “Nu a mai făcut asta în ultima vreme”.

Fiul lui Aviles, Gillardo Galindo, un ambalator de produse la Cargill, a declarat pentru The Daily Beast că îl vedea pe Ramos aproximativ “o dată la două luni”, dar a spus că Ramos nu a fost prea mult prin preajmă în ultima vreme.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *