Rusia a anunțat Polonia și Bulgaria că va înceta să le mai trimită gaze

Cererea rusă de plată a gazului în ruble provoacă primele opriri în Polonia și Bulgaria.

Compania energetică rusă Gazprom a anunțat Polonia și Bulgaria că va înceta să mai trimită gaze către cele două țări începând de miercuri, 27.04.2022.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat marți (26.04.2022), la Berlin, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, că țara sa a primit o notificare de la compania petrolieră rusă de stat Gazprom privind planurile de întrerupere a livrărilor. La scurt timp după aceea, ministrul bulgar al energiei a declarat că Bulgargaz a primit o notificare similară.

Compania de stat poloneză de gaze PGNiG a declarat că a fost informată că toate livrările de gaze vor fi oprite începând cu ora 08:00 CET (06:00 GMT).

Ministerul bulgar al Energiei a declarat, de asemenea, că a fost informat că livrările vor fi suspendate începând de miercuri.

Această decizie vine după ce Rusia a declarat că țările “neprietenoase” trebuie să înceapă să plătească gazul în ruble sau va întrerupe livrările.

Ambele țări, Polonia si Bulgaria, au refuzat să plătească în acest mod.

Propunerea rusă pentru o procedură de plată în două etape este în contradicție cu contractul actual și implică riscuri considerabile pentru Bulgaria, inclusiv acela de a efectua plăți fără a primi nicio livrare de gaz din partea Rusiei“, a declarat guvernul bulgar.

PGNiG se bazează pe Gazprom pentru majoritatea importurilor sale de gaze și a cumpărat 53% din importurile sale de la compania rusă în primul trimestru al acestui an.

Aceasta a descris suspendarea ca fiind o încălcare a contractului, adăugând că societatea va lua măsuri pentru a restabili fluxul de gaz.

Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din aprovizionarea cu gaz, a declarat că a luat măsuri pentru a găsi surse alternative, dar că în prezent nu sunt necesare restricții asupra consumului de gaz.

Desi Bulgaria a luat, de asemenea, măsuri pentru a-și reduce dependența, deocamdată, este încă foarte dependentă. Totuși, impactul imediat va fi atenuat de temperaturile mai ridicate.

Ministerul Energiei din această țară a declarat că Bulgaria și-a îndeplinit obligațiile în cadrul contractului actual cu Gazprom și a efectuat toate plățile necesare.

Polonia spune că este pregătită pentru o întrerupere a tuturor livrărilor de energie și că și-a prezentat planurile de a trăi fără gaz rusesc încă dinainte de război. Contractul pe termen lung cu Rusia privind gazele naturale expiră la sfârșitul acestui an, iar guvernul a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să îl prelungească. Acesta a pregătit livrări de GNL și intenționează să înceapă o conductă din Norvegia în octombrie.

Polonia primea anual aproximativ 9 miliarde de metri cubi de gaz rusesc dar a precizat că instalațiile de depozitare a gazelor sunt pline în proporție de 76%. Ministrul climei, Anna Moskwa, a declarat: “Nu va exista o lipsă de gaz în casele polonezilor“.

Polonia importă gaze prin porturile sale baltice și intenționează, de asemenea, să primească gaze din Norvegia după ce proiectul de 900 de kilometri al gazoductului baltic va fi finalizat în cursul acestui an. Polonia speră ca Norvegia să poată furniza în cele din urmă aproximativ jumătate din gazul de care are nevoie țara.

Gazoductul Yamal, care alimentează Polonia, nu alimentează Germania. Conducta Yamal transportă gaze naturale din Rusia către Polonia și Germania, prin Belarus.

Nu stim daca si acest factor a contribuit la decizia Gazprom, insa guvernul polonez a confirmat săptămâna aceasta că trimite tancuri armatei ucrainene. Marți, a anunțat o listă de sancțiuni vizând 50 de oligarhi și companii rusești, inclusiv Gazprom.

Decizia Rusiei de a întrerupe livrările de gaze către Polonia și Bulgaria reprezintă un punct de cotitură istoric în relația bilaterală în domeniul energiei și ar putea reprezenta o avanpremieră a unor mișcări similare care vor avea loc față de alte țări europene în următoarele săptămâni. Guvernele europene trebuie acum să desfășoare toate măsurile de urgență pe care le au la dispoziție, atât pe partea de ofertă, cât și pe partea de cerere, pentru a asigura securitatea aprovizionării.

Simone Tagliapietra, cercetător la centrul de reflecție Bruegel

In timp ce presedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen declara la Conferinta pentru Securitate de la Munchen ca UE si-a incheiat pregatirile pentru eventualitatea sistarii livrarilor de gaze din Rusia si ca “chiar si in cazul unei intreruperi complete a alimentarii cu gaz din Rusia, suntem in siguranta iarna aceasta”, FMI sustine ca “Europa ar putea supraviețui doar șase luni fără gazul rusesc“.

In ambele variante, cum va gestiona Europa situatia dupa “iarna aceasta” sau dupa cele “șase luni”? Si cum va fi afectata populatia?

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *