Rudele apărătorilor de la Mariupol îi cer președintelui Turciei, Erdoğan, să ajute la salvarea luptătorilor de la combinatul Azovstal

Rudele apărătorilor de la Mariupol îi cer președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, să ajute la salvarea luptătorilor de la combinatul siderurgic Azovstal, blocat de trupele rusești prin procedura de extracție, conform platformei multimedia ucraineană pentru radiodifuziune Ukrinform.

Aceștia au făcut o declarație comună la Ukraine Media Center-Ukrinform.

Evhen Sukharnikov, tatăl unuia dintre luptători, a declarat: “Fiul meu este acum acolo, la Azovstal, în acest iad, chiar acum, în acest moment, ei țin apărarea acolo… Ceea ce se întâmplă acolo acum nu este un război – este un masacru, este o încălcare a tuturor convențiilor, este doar anihilarea oamenilor asediați… Și cerem extracția. Cerem extragerea oamenilor noștri, luptători de garnizoană, din Azovstal, împreună cu răniții și trupurile camarazilor căzuți la datorie.

Potrivit lui, există precedente în istoria lumii și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, există un exemplu modern – în Siria, “unde această procedură are loc și ea din când în când, apropo, cu implicarea Rusiei“.

Sukharnikov a declarat că, în urmă cu o săptămână, rudele celor care sunt blocați în prezent la Azovstal au emis o petiție prin care au cerut extragerea, semnată deja de aproape 1,5 milioane de persoane. “Acest lucru înseamnă că avem un mare sprijin din partea societății, ne lipsește doar punerea în aplicare“, a declarat tatăl luptătorului.

El a adăugat că “este nevoie de un erou” care ar putea realiza extracția trupelor ucrainene din Mariupol. Potrivit lui Sukharnikov, președintele Turciei ar putea deveni un astfel de erou.

Mă adresez personal președintelui Recep Tayyip Erdoğan, ca un om care cere unui om, ca un tată care cere unui tată, să ajute la scoaterea fiului meu și a camarazilor săi de acolo. Aveți ceva experiență în implementarea unor operațiuni similare. Vă cerem să trimiteți o flotă civilă, o navă civilă fără arme, pentru a-i lua pe oamenii noștri. Există anumite riscuri, înțelegem asta, dar nu prea avem de ales. Fie ne asumăm un risc și începem această procedură, fie întreaga lume urmărește cum sunt uciși acolo“, a declarat Sukharnikov.

El a fost susținut de alte rude ale apărătorilor din Mariupol. În special, Natalka Zarytska, soția luptătorului din Regimentul Azov, s-a adresat președintelui Turciei și a rostit câteva fraze în limba turcă.

În timp ce soțul meu și camarazii săi sunt sub focul focului, mă adresez altor oameni puternici din lume, inclusiv onorabilului președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: vă rog să ne ajutați să salvăm viețile soldaților noștri, luptătorilor noștri din Mariupol. Aveți autoritate în lume. Ne iubim soții noștri la fel de mult cum Hurrem Sultan l-a iubit pe Sultanul Suleiman Magnificul“, a spus femeia.

Ea a precizat că sute de răniți au rămas în condiții inumane la Azovstal, fără analgezice. “Ei mor din cauza rănilor de bază, dar există și răniți grav“, a subliniat Zarytska.

Ea a cerut salvarea soldaților, care în prezent sunt asediați sub un tir inamic puternic.

Inamicul bombardează dinspre mare, din aer, de la sol. Astăzi, Mariupol este cea mai mare rană pe trupul lumii, este cea mai mare tragedie a secolului XXI“, a subliniat femeia.

Ea a spus că timpul se scurge: “Războiul a schimbat cadrul temporal al vieții noastre. Dacă lumea a permis ca un monstru precum Federația Rusă să crească, lumea trebuie să lupte împotriva lui în mod colectiv… Soțul meu este acolo, la Azovstal. Îi rugăm pe toți: salvați-i pe soldații noștri. Cerem tuturor comunităților, tuturor țărilor din lume, vă rugăm să ne ajutați!

După cum s-a relatat, Ucraina a propus Rusiei să schimbe luptătorii grav răniți de la Azovstal cu prizonieri ruși, în conformitate cu regulile de schimb de prizonieri.

Potrivit viceprim-ministrului – ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, în prezent este imposibil de deblocat Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii din Azovstal nu au de gând să se predea, iar rușii nu sunt de acord cu procedura de extragere.

Armata ucraineană apără teritoriul combinatului siderurgic, care este supus unor atacuri și asalturi constante ale rușilor, care implică tot felul de arme, inclusiv avioane și artilerie navală. Câteva sute de militari ucraineni răniți rămân în oțelăria Azovstal. Există o lipsă acută de medicamente. Oamenii mor în agonie.

Potrivit președintelui Zelensky, autoritățile ucrainene lucrează acum la opțiuni diplomatice pentru a salva militarii ucraineni care apără Azovstalul.

Soldații Regimentului Azov, ai Gărzii Naționale, pușcașii marini și pușcașii motorizați continuă să apere Mariupol.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *