Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Beneficiază de 60 de zile de lectură gratuită cu Scribd. Sursa cea mai bogată de cărți audio și digitale in limba româna.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit la vârsta de 96 de ani, astăzi, 8 septembrie 2022, a anunțat Palatul Buckingham.

Moartea reginei a aruncat țara în doliu și marchează un moment de cotitură în viața națiunii, punând capăt unei domnii care s-a întins pe parcursul a 70 de ani.

Membrii de rang înalt ai familiei regale au călătorit pentru a fi alături de ea la Balmoral, castelul reginei din munții scoțieni, în timp ce la Westminster, starea de spirit a politicienilor de rang înalt era sumbră.

Regina a sărbătorit în acest an cea de-a 70-a aniversare a domniei sale. Aceasta a reprezentat continuitatea și stabilitatea pentru Marea Britanie din perioada postbelică până în secolul XXI.

Țara a fost pregătită pentru moartea monarhului miercuri dimineață, când Palatul Buckingham a emis un rar buletin medical privind starea de sănătate a reginei. BBC a suspendat programarea normală.

La începutul acestei săptămâni, regina, care suferea de ceva timp de probleme de mobilitate, a supravegheat tranziția puterii de la Boris Johnson la noul prim-ministru Liz Truss de la Balmoral, în loc să călătorească la Londra.

Vestea despre starea de sănătate a monarhului i-a fost transmisă lui Truss în Camera Comunelor cu puțin timp înainte de prânz, în timp ce aceasta făcea o declarație în fața parlamentului cu privire la o intervenție a statului pe piața energiei.

Sir Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor, a întrerupt dezbaterea privind planurile guvernamentale de stabilire a prețurilor la energie cu vestea despre starea reginei.

Regina a fost o parte centrală a vieții din Marea Britanie timp de șapte decenii, de la moartea tatălui său, George al VI-lea, în 1952.

Ea a urcat pe tron pe vremea când Winston Churchill se afla pe Downing Street, iar săptămâna aceasta a invitat-o pe Truss, cel de-al 15-lea prim-ministru al domniei sale, să formeze un nou guvern.

Domnia sa a cuprins decolonizarea unei mari părți a imperiului britanic în Africa și Asia, precum și consolidarea Commonwealth-ului. De asemenea, a fost martoră la apariția monarhiei moderne, care a devenit subiectul unui control intens din partea presei.

Popularitatea personală a reginei a fost considerată un factor-cheie în menținerea sprijinului pentru monarhie în Regatul Unit în ultimii ani. Ea s-a ferit de intervenții politice și a fost cunoscută în principal de supușii săi prin prezența sa la evenimente publice și prin mesajele de Crăciun televizate, care subliniau adesea valorile datoriei și ale dialogului.

Ea a devenit cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii în 2015, depășind-o pe stră-străbunica sa, regina Victoria.

Regina a murit. Trăiască Regele!

Beneficiază de 60 de zile de lectură gratuită cu Scribd. Sursa cea mai bogată de cărți audio și digitale in limba româna.
Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Total
0
Share