Războiul din Ucraina: Orice „compromis” de securitate pentru a pune capăt invaziei rusești va avea nevoie de referendum, spune Zelensky

Orice compromis convenit cu Rusia pentru a pune capăt invaziei sale va trebui să fie votat în cadrul unui referendum, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Aspectele de interes ar putea include garanțiile de securitate oferite în locul aderării la NATO și zonele ocupate de forțele rusești, cum ar fi Crimeea.

Cetățenii ucraineni “vor trebui să se exprime și să răspundă la acea formă de compromis”, a declarat Zelenskyy.

Potențialele compromisuri “vor fi subiectul discuțiilor noastre și al înțelegerii dintre Ucraina și Rusia“, a spus el în comentariile publicate de televiziunea publică ucraineană Suspilne.

Reamintim ca dimineata, Ucraina a refuzat să renunțe la orașul asediat Mariupol, afirmând că “nu se va vorbi de nicio capitulare”.

Într-o zi în care forțele rusești au vizat pentru prima dată un alt oraș portuar – Odesa – și au intensificat atacurile asupra Kievului, vicepremierul ucrainean a declarat, de asemenea, că nu va exista nicio “depunere a armelor”.

Locuitorii au refuzat oferta Moscovei de “trecere în siguranță” pentru a ieși din Mariupol după ce a fost stabilit un termen limită de 5 dimineața.

În capitală, primarul Vitali Klitschko a anunțat o stare de asediu de 40 de ore. Acesta a început luni seară la ora locală 20:00 și va dura până miercuri dimineață la ora 7:00.

Oamenii sunt sfătuiți să “rămână acasă, sau în adăposturi atunci când sună alarma”.

Dl Klitschko a declarat că a impus starea de asediu din cauza “probabilității unor noi bombardamente”.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *