Biden trimite 33 de miliarde de dolari Ucrainei pentru mai multe muniții, artilerie și provizii

Joe Biden

In timp ce națiunile occidentale continuă să trimită armament greu către Kiev și cresc temerile că conflictul s-ar putea extinde în moduri imprevizibile, președintele Biden a cerut joi Congresului o sumă suplimentară de 33 de miliarde de dolari pentru a furniza Ucrainei mai multe muniții, artilerie și alte provizii.

Perspectiva unui conflict prelungit și imprevizibil a fost subliniată la câteva ore după discursul domnului Biden, când o explozie de mari proporții a zguduit centrul Kievului, spulberând săptămâni de calm în oraș și incendiind o clădire. Primarul orașului, Vitali Klitschko, a declarat pe Telegram că “inamicul” a lovit de două ori cartierul Shevchenkivskyi.

Vorbind la Casa Albă, dl Biden a declarat că administrația sa caută, de asemenea, noi modalități de a-i pedepsi pe magnații bogați care îl înconjoară pe președintele rus Vladimir V. Putin. Președintele a spus că a trimis Congresului o legislație care ar facilita confiscarea iahturilor, avioanelor și a altor bunuri ale acestora. Veniturile ar urma să fie folosite pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei.

Este puțin probabil ca noul ajutor și noua măsură punitivă să potolească discursul din ce în ce mai belicos al Moscovei și al capitalelor occidentale. Dl Putin avertizase miercuri că Rusia are toate instrumentele necesare pentru a răspunde în cazul în care este amenințată.

Joi, secretarul britanic al apărării a declarat că Ucraina ar fi justificată să folosească arme occidentale pentru a ataca obiective militare din interiorul Rusiei. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a ripostat “că noi apeluri către Ucraina de a lovi instalații rusești ar duce cu siguranță la un răspuns dur din partea Rusiei“.

În același timp, armata ucraineană a declarat că ia măsuri pentru a-și consolida apărarea în vest, pe măsură ce creșteau temerile că Moscova ar putea trimite în Ucraina trupe rusești cu baza în estul Moldovei.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că războiul este “o absurditate în secolul 21”, în timp ce a vizitat locurile unde forțele rusești au ucis zeci de civili în marșul lor eșuat asupra Kievului.

Forțele rusești fac progrese “lente și inegale” în luptele crâncene din estul Ucrainei și încă se luptă pentru a depăși problemele de aprovizionare, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului. Evaluarea a fost reluată de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de cercetare, care au declarat că Moscova avansează “metodic” în apropierea orașului Izium.

După ce Rusia a întrerupt livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, țările Uniunii Europene s-au străduit să găsească o modalitate de a plăti pentru gazul rusesc fără a se supune propriilor sancțiuni economice și de a satisface totuși cererea Kremlinului de plată în ruble.

Cancelarul Germaniei a declarat că țara sa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca Rusia să își întrerupă livrările de gaz și că guvernul a început un proces de revizuire care ar putea, dacă este necesar, să impună raționalizarea gazului.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *