O groapă uriașă cu o pădure străveche în interior a fost descoperită în China

O groapă uriașă cu o pădure străveche în interior a fost descoperită de exploratorii de peșteri din China.
Groapa din comitatul Leye, în regiunea autonomă Guangxi Zhuang, are o adâncime de 630 de metri și adăpostește copaci primitivi care cresc până la 131 de metri, a relatat agenția de știri Xinhua.
Gaura pare să fie un paradis pentru o gamă abundentă de faună. Zhang Yuanhai, inginer senior la Institutul de Geologie Karst din cadrul Serviciului Geologic al Chinei, a declarat pentru agenția de știri că în interiorul găurii există, de asemenea, trei peșteri, care sunt probabil indicii despre evoluția timpurie a gropii.
Interiorul uriașei doline are o lungime de aproximativ 1.004 metri și o lățime de 492 de metri, a relatat Xinhua.
Unele dintre plantele care cresc în pădure pot ajunge până la umerii unei persoane, a declarat pentru Xinhua liderul echipei de expediție, Chen Lixin.
Gaura ar putea chiar să găzduiască specii pe care știința nu le-a înregistrat încă. Chen a declarat pentru Live Science că “nu ar fi surprins” să descopere noi specii în interiorul găurii.
Cercetătorii din peșteră au coborât în rapel până la fundul găurii în timpul expediției și s-au întors pe 6 mai.
Aceasta ridică la 30 numărul de doline (formă de relief exocarstic elementar, cu aspect de depresiune în formă de pâlnie, mai mult sau mai puțin rotundă, rezultată din dizolvarea rocilor solubile de la suprafață, în special calcar) înregistrate în regiune.
Gropile din Regiunea Autonomă Guangxi Zhuang sunt deosebit de frecvente. Roca de sub suprafața terenului este predispusă să se dizolve în mod natural din cauza ploilor acide. În timp, aceasta provoacă o prăpastie în interiorul pământului și, în cele din urmă, face ca suprafața să se prăbușească, creând gaura de dolină.