Kremlinul urmărește reacția autorităților moldovenești la posibilele livrări de arme NATO

Credit: NATO North Atlantic Treaty Organization

Moscova va monitoriza reacția autorităților moldovenești la posibilele livrări de arme NATO către această republică, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Andrey Rudenko, transmite Tass.

Nu suntem atât de surprinși de declarațiile Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului. Dar vom urmări cu atenție această reacție la aceste rapoarte, deoarece Constituția Republicii Moldova afirmă clar statutul său de neutralitate“, a declarat diplomatul, comentând declarațiile Marii Britanii privind posibilitatea livrărilor de arme NATO către republică. Rudenko a mai subliniat că o astfel de perspectivă ridică întrebări din partea Rusiei.

Săptămâna trecută, ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat pentru ziarul Daily Telegraph că aliații NATO discută problema înarmării nu doar a Ucrainei, ci și a Republicii Moldova, conform standardelor alianței. Truss a răspuns afirmativ la întrebarea dacă presupusa amenințare militară a Rusiei la adresa Republicii Moldova a fost motivul pentru aceasta.

La rândul său, președintele moldovean Maia Sandu a subliniat că “nu vede nicio garanție că neutralitatea consacrată în constituția țării o va proteja“. În replică, fostul președinte al țării, Igor Dodon, a declarat că o Moldovă neutră nu are nevoie de asistență militară din partea NATO, “pentru că poporul său nu vrea să fie carne de tun în scenariile cinice ale marilor jucători“.

Potrivit sondajelor, majoritatea populației moldovenești este împotriva aderării țării la NATO. Cu toate acestea, în ciuda prevederilor constituționale, republica cooperează cu alianța încă din 1994, în cadrul unui plan de parteneriat individual. Cu câțiva ani în urmă, la Chișinău a fost deschis un birou de legătură NATO, iar centrul de informare continuă să funcționeze.

Planul de interacțiune cu NATO pentru perioada 2022-2023, adoptat recent de guvernul moldovean, relevă consolidarea capacităților de luptă ale armatei moldovenești cu ajutorul blocului militar, extinderea participării acesteia la misiuni de pacificare sub egida ONU, UE și OSCE.

De asemenea, se conturează obiectivul de a realiza retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova și de a transforma operațiunea de menținere a păcii cu participarea căștilor albastre rusești din Transnistria într-o misiune civilă sub mandat internațional, la care se opune Tiraspolul.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *