Joe Biden – Statele Unite vor interveni militar în cazul în care China va încerca să cucerească Taiwanul

Joe Biden

Președintele Joe Biden a declarat luni că Statele Unite vor interveni militar în cazul în care China va încerca să cucerească Taiwanul prin forță, un avertisment care pare să se abată de la ambiguitatea deliberată pe care Washingtonul o are în mod tradițional, transmite CNN.

În timpul unei conferințe de presă comune cu premierul japonez Fumio Kishida la Tokyo, Biden a fost întrebat dacă SUA ar fi dispuse să meargă mai departe pentru a ajuta Taiwanul în cazul unei invazii decât a făcut-o cu Ucraina. “Nu ați vrut să vă implicați militar în conflictul din Ucraina din motive evidente. Sunteți dispus să vă implicați militar pentru a apăra Taiwanul dacă se va ajunge la asta?“, a întrebat un reporter.

Da“, a răspuns Biden. “Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat[…] Suntem de acord cu politica “O singură China. Am semnat-o și toate acordurile aferente făcute de acolo, dar ideea că poate fi luată cu forța, pur și simplu luată cu forța, este (pur și simplu) nepotrivită“, a spus el.

În cadrul politicii “O singură Chină“, SUA recunoaște poziția Chinei potrivit căreia Taiwanul face parte din China, dar nu a recunoscut niciodată în mod oficial pretențiile Beijingului asupra insulei autonome cu 23 de milioane de locuitori.

SUA furnizează Taiwanului arme defensive, dar a rămas în mod intenționat ambiguă cu privire la faptul dacă ar interveni militar în cazul unui atac chinezesc.

În timp ce președintele a făcut comentarii similare în trecut – inclusiv în timpul unei conferințe la CNN în octombrie, doar pentru ca apoi Casa Albă să revină asupra remarcilor sale și să insiste că politica americană de lungă durată nu s-a schimbat față de insulă – de data aceasta, avertismentul puternic al lui Biden a fost făcut chiar la ușa Chinei, în timpul primei sale călătorii în Asia în calitate de președinte. Vizita are ca scop unirea aliaților și partenerilor pentru a contracara influența crescândă a Chinei.

De asemenea, a avut loc cu o zi înainte ca Biden să participe la cel de-al doilea summit personal al Dialogului de securitate cvadrilateral (Quadrilateral Security Dialogue – Quad) – o grupare informală între SUA, Japonia, Australia și India care a alarmat Beijingul.

Mai mulți dintre principalii oficiali ai administrației lui Biden au fost luați prin surprindere de aceste remarci, au declarat mai mulți consilieri pentru CNN, adăugând că nu se așteptau ca Biden să fie atât de neechivoc.

Într-o declarație făcută în urma comentariilor lui Biden, un oficial de la Casa Albă a declarat că poziția oficială a SUA a rămas neschimbată. “Așa cum a spus președintele, politica noastră nu s-a schimbat. El a reiterat politica noastră “O singură China” și angajamentul nostru față de pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan. De asemenea, el a reiterat angajamentul nostru, în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwanul, de a oferi Taiwanului mijloacele militare pentru a se apăra“, a declarat oficialul.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *