Israelul și militanții palestinieni fac schimb de focuri

Armata israeliană afirmă că patru rachete au fost lansate din Gaza și au fost interceptate de apărarea aeriană, în cea mai recentă explozie a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Palestinienii au lansat mai multe rachete în sudul Israelului din Fâșia Gaza, în timp ce avioanele israeliene au lovit locații ale militanților din Gaza, imediat după un atac cu rachete, al doilea atac de acest fel din această săptămână.

Violențele transfrontaliere din Gaza au fost o prelungire a tensiunilor israeliano-palestiniene care au fost în fierbere la Ierusalim.

Provocarea Gaza

Armata israeliană a declarat că patru rachete au fost lansate din Gaza la începutul zilei de joi (21.04.2022) și au fost interceptate de apărarea aeriană. Miercuri târziu (20.04.2022), o rachetă a fost lansată din Gaza, declanșând lovituri aeriene israeliene.

Nu au existat rapoarte imediate privind victime sau pagube și nimeni nu a revendicat loviturile cu rachete. Israelul consideră că gruparea militantă Hamas, care conduce Gaza, este responsabilă pentru toate tirurile de rachete și, de obicei, răspunde cu lovituri aeriene în câteva ore.

Raspunsul Israelului

La începutul zilei de joi, avioanele de război israeliene au efectuat o serie de lovituri aeriene asupra unui sit militar al Hamas din centrul Fâșiei Gaza, potrivit presei locale.

Postările de pe rețelele de socializare ale activiștilor au arătat fumul care se ridica în aer.

Armata israeliană a declarat că loviturile aeriene au vizat un sit militant și o intrare a unui tunel care duce la un complex subteran care deține “substanțe chimice brute” pentru fabricarea rachetelor.

Israel bombardand Gaza in raspuns

Anterior, Hamas lansase amenințări vagi cu privire la un marș planificat prin Ierusalim de către ultranaționaliștii israelieni.

Dar poliția israeliană a blocat drumurile și i-a împiedicat pe participanți să ajungă în cartierele palestiniene din interiorul și din jurul Orașului Vechi, după ce un eveniment similar de acum aproape un an a contribuit la declanșarea unui război Israel-Gaza.

Poliția a folosit camioane parcate și baricade chiar în afara zidurilor Orașului Vechi pentru a închide drumul principal care coboară spre Poarta Damascului, epicentrul tulburărilor de anul trecut.

După câteva îmbrânceli și îmbrânceli cu poliția, participanții la marș s-au adunat lângă baricade, fluturând steaguri, cântând și scandând.

Poliția israeliană s-a desfășurat în număr mare în jurul Orașului Vechi istoric, unde se află principalele situri religioase ale evreilor, creștinilor și musulmanilor, de teamă că confruntările ar putea inflama și mai mult o situație deja tensionată în timpul sărbătorii evreiești a Paștelui și a lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni după o serie de atacuri mortale în interiorul Israelului, urmate de operațiuni militare în Cisiordania ocupată.

Luni, militanții palestinieni au lansat o rachetă din Fâșia Gaza în Israel pentru prima dată în ultimele luni, iar Israelul a răspuns cu atacuri aeriene. Această rachetă a fost interceptată și nu au existat victime în urma schimbului.

Acesta a avut loc după ciocniri repetate între poliția israeliană și palestinieni la complexul moscheii Al-Aqsa, cunoscut de evrei sub numele de Muntele Templului.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *