Dmitri A. Glukhovsky – Metro 2033

Dmitri A. Glukhovsky este un autor rus, cunoscut pentru SF, fantezie și magie-realism. Este celebru pentru romanul Metro 2033 care a atras peste 3 milioane de cititori din întreaga lume.
Dmitri Gluhovski
Beneficiază de 60 de zile de lectură gratuită cu Scribd. Sursa cea mai bogată de cărți audio și digitale in limba româna.

Dmitri A. Glukhovsky este un autor rus, cunoscut pentru SF, fantezie și magie-realism. Este celebru pentru că a scris romanul Metro 2033, care i-a adus Premiul de încurajare al Societății Europene de Science Fiction în 2007. Pe lângă faptul că este scriitor, Glujovski este și jurnalist, care a lucrat pentru canalul de televiziune de informații europene EuroNews în limba franceză, dar și pentru Deutsche Welle, RT și Radio Mayak.

Metro 2033 a fost publicat pe site-ul său și pus la dispoziția tuturor cititorilor săi în mod gratuit. Cartea a fost publicată pentru prima dată în Rusia, Marea Britanie și SUA și a fost primită cu mare succes, atât de mult încât a fost creat și un joc video Metro 2033 pentru Xbox 360, PS3 și PC. Romanul este cea mai mare operă a autorului, deoarece a atras peste 3 milioane de cititori din întreaga lume. A devenit un experiment interactiv atunci când a fost transformat într-un joc video pentru Xbox 360, PS3 și PC. Acest lucru i-a adus recunoaștere în întreaga lume și a fost motivul pentru care a primit un premiu din partea Premiului de Încurajare al Societății Europene de Science Fiction. Cartea a primit recenzii extinse din partea criticilor datorită intrigii captivante și a elementelor de groază; nu e de mirare că a fost tradusă în 30 de limbi diferite.

Majoritatea lucrărilor lui Glujovski se concentrează pe realism, distopie și science fiction, ceea ce face ca stilul său de scriere să fie unic, deoarece aceste subiecte sunt de obicei atractive pentru un public mai larg. El a scris Metro 2033 la vârsta de 18 ani și apoi a publicat pe site-ul său gratuit în 2002. Cartea a fost publicată ulterior în formă tipărită în 2005 în Rusia, iar în 2010 a fost lansată în Marea Britanie și în SUA. Intriga acestui roman se învârte în jurul unui tânăr pe nume Artyom, care pornește într-o călătorie pentru a salva lumea de un pericol mortal. Metro 2033 întruchipează efectul unui holocaust nuclear și lupta pentru supraviețuire după aceea și descrie o anti-utopie înfricoșătoare și dezirabilă. Acțiunea este plasată în metroul din Moscova, care a găzduit cel mai mare adăpost antiatomic din lume. Glukhovsky are harul imaginativ de a descrie o intrigă satirică cu fantezie.

Deși Metro 2034 este continuarea poveștii din Metro 2033, continuarea alternativă a ediției de jocuri video (Metro: Last Light, lansată în 2013) nu seamănă deloc cu romanul original în ceea ce privește intriga sa. Metro: Last Light a fost, de asemenea, adaptat într-un roman numit Metro 2035.

Acesta este plasat în stația de metrou în care oamenii mutanți sau Dark ones au fost eradicați. Victoria nu durează mult timp, deoarece noi amenințări apar la un an după ce cei întunecați au fost învinși. Comunicațiile au fost întrerupte de la celelalte stații și acest lucru a dus la lipsa de aprovizionare cu arme. Un grup este trimis să investigheze incidentul și să aducă rapoarte. În loc să facă acest lucru, ei provoacă o confruntare violentă care îi costă mai mult decât sufereau deja. Cu ajutorul imaginilor crude și al satirei, romanul s-a dovedit a fi o realizare revoluționară, cu un interes general.

Metro 2035 a fost publicat în iunie 2015, iar povestea urmează scenariul jocului video, Metro 2033: Ultima noapte. Intriga se învârte în jurul lui Artyom și a luptei sale împotriva celor Întunecați. Artyom este trimis la suprafață pentru a-l ucide pe ultimul întunecat rămas. El reușește să-l găsească cu succes pe cel Întunecat și descoperă că este doar un copil. Artyom este capturat de cel de-al patrulea Reich și reținut, dar mai târziu evadează. El descoperă secrete șocante despre eliberarea unui virus infecțios. Și descoperă un plan de a folosi acest virus pentru a extermina locuitorii care nu sunt aliniați cu Linia Roșie. Povestea îl prezintă pe autor ca pe un individ cu inima blândă, care nu ar răni un copil, chiar dacă acesta este al inamicului.

Un alt roman scris de autorul Glukhovsky este Futu.re. Acesta a fost publicat în 2013. Futu.re este un roman antiutopic, care se petrece în Europa în secolul XXV. Omenirea din acest moment a inventat o modalitate de a opri îmbătrânirea. Această decizie vine cu un preț, reproducerea restricționată. Pentru ca un cuplu să se reproducă, unul dintre ei se oferă voluntar să renunțe la nemurire; această lege a fost creată pentru a controla creșterea populației. Intriga se învârte în jurul unui tânăr care lucrează pentru a se asigura că oamenii sunt sancționați pentru că nu-și înregistrează copiii. Datoria lui este să oprească suprapopularea ca nemuritor, aplicând legea alegerii. Legea alegerii postulează că un cuplu trebuie să renunțe la nemurire pentru a avea un copil. Nemuritorii caută cuplurile care și-au ascuns copiii fără să-i înregistreze. Atunci când făptașii sunt prinși, unul dintre părinții unui astfel de copil trebuie să fie injectat cu un virus letal. Acest virus artificial va provoca îmbătrânirea cu o viteză accelerată. Părintele va îmbătrâni și va muri înainte ca copilul să ajungă la vârsta adultă, iar copilul va fi dus la un orfelinat pentru a fi antrenat ca nemuritor. Autorul Dmitri Glukhovsky folosește un apel futurist și o distopie a unui viitor suprapopulat. Cu ajutorul SF-ului și al imaginilor crude, romanul, Futu.re s-a dovedit a fi o carte cu un apel general la toate categoriile de public.

Scribd – Citiți cărți, cărți audio și multe altele
ro.scribd.com

Beneficiază de 60 de zile de lectură gratuită cu Scribd. Sursa cea mai bogată de cărți audio și digitale in limba româna.
Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
1 comentariu
  1. Dmitri Gluhovski este unul dintre cei mai mari scriitori de science-fiction din Rusia, care a schimbat imaginea romanului de stiinta-fictiune prin crearea unui best-seller la nivel mondial. Romanul sau Metro 2033 este unul dintre cele mai bine cunoscute si in acelasi timp, unul dintre cele mai celebre. Cu toate ca nu este recunoscut in intreaga lume, Glujovski ne ofera deductii fascinante despre apocalipsa atomica si ce ar putea urma. A lasat un impact major asupra romanelor de science fiction si ne-a aratat modul in care lucrurile ar putea sa se schimbe peste tot in lume daca calamitatea ar deveni realitate. Pentru aceasta contributie remarcabila pentru literatura rusa, Dmitri Glukhovsky merita intreaga recunoastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Total
0
Share