Cutremur in estul Afganistanului soldat cu moartea a cel puțin 255 de persoane

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs miercuri dimineață în estul Afganistanului.
Case distruse în urma unui cutremur produs în apropierea orașului Khost, în estul Afganistanului, la 22 iunie. Sursa: CNN

Un cutremur s-a produs miercuri dimineață în estul Afganistanului, provocând moartea a cel puțin 255 de persoane, au anunțat autoritățile.

Informațiile au rămas puține cu privire la cutremurul cu magnitudinea 6 care a lovit provincia Paktika, dar survine în contextul în care comunitatea internațională a părăsit în mare parte Afganistanul după preluarea țării de către talibani anul trecut, pe fondul retragerii haotice a armatei americane din cel mai lung război din istoria sa.

Acest lucru va complica probabil orice eforturi de ajutorare a acestei țări cu 38 de milioane de locuitori.

Agenția de știri de stat Bakhtar a raportat numărul de morți și a declarat că salvatorii au sosit cu elicopterul. Directorul general al agenției de știri, Abdul Wahid Rayan, a scris pe Twitter că 90 de case au fost distruse în Paktika și se crede că zeci de persoane sunt prinse sub dărâmături.

Imagini din provincia Paktika, în apropiere de granița cu Pakistanul, au arătat victimele fiind transportate în elicoptere pentru a fi evacuate din zonă. Imaginile care circulă pe scară largă pe internet din provincie arată case de piatră distruse, cu locuitori care scotocesc prin cărămizi de lut și alte dărâmături.

Bakhtar a postat imagini cu un rezident care primea perfuzii pe un scaun de plastic în afara dărâmăturilor casei sale și cu alte persoane întinse pe targă.

“Un cutremur puternic a zguduit patru districte din provincia Paktika, ucigând și rănind sute de compatrioți de-ai noștri și distrugând zeci de case“, a scris separat pe Twitter Bilal Karimi, un purtător de cuvânt adjunct al guvernului taliban. “Îndemnăm toate agențiile de ajutorare să trimită imediat echipe în zonă pentru a preveni alte catastrofe.

În provincia învecinată Khost, autoritățile cred că există, de asemenea, zeci de răniți și morți în urma cutremurului, a mai spus Rayan.

Departamentul de meteorologie din Pakistanul vecin a estimat cutremurul la o magnitudine de 6,1. Cutremurele au fost resimțite în capitala pakistaneză, Islamabad, și în alte părți din provincia estică Punjab. În unele zone îndepărtate din Pakistan au fost raportate pagube la casele din apropierea graniței cu Afganistanul, dar nu a fost imediat clar dacă acestea se datorează ploilor sau cutremurului, a declarat Taimoor Khan, un purtător de cuvânt al departamentului de gestionare a dezastrelor din zonă.

Premierul pakistanez, Shahbaz Sharif, și-a prezentat într-o declarație condoleanțele cu privire la cutremur, afirmând că țara sa va oferi ajutor poporului afgan.

Agenția europeană de seismologie, EMSC, a declarat că trepidațiile cutremurului au fost resimțite la peste 500 de kilometri de 119 milioane de persoane din Afganistan, Pakistan și India.

Afganistanul montan și regiunea mai mare a Asiei de Sud de-a lungul munților Hindu Kush, unde placa tectonică indiană se ciocnește cu placa eurasiatică din nord, este de mult timp vulnerabilă la cutremure devastatoare. Construcțiile precare pentru case, spitale și alte clădiri le expun la riscul de prăbușire în caz de cutremur, în timp ce alunecările de teren rămân frecvente în munții Afganistanului.

În 2015, un cutremur major care a lovit nord-estul țării a ucis peste 200 de persoane în Afganistan și în nordul Pakistanului vecin. Un cutremur similar de 6,1 grade în 2002 a ucis aproximativ 1.000 de persoane în nordul Afganistanului. Iar în 1998, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 și cutremurele ulterioare din nord-estul îndepărtat al Afganistanului au ucis cel puțin 4.500 de persoane.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *