Actualizare 15:41, 26.04.2022
Conform TASS, ultimele știri din Transnistria provoacă îngrijorare, Kremlinul monitorizează îndeaproape modul în care evoluează situația în această regiune, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei.
“Monitorizăm îndeaproape modul în care evoluează situația acolo [în Transnistria] . Cu siguranță, știrile care vin de acolo provoacă îngrijorare“, a declarat Peskov reporterilor, răspunzând la o întrebare din partea TASS.
Răspunzând la o întrebare clarificatoare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că președintele rus Vladimir Putin nu are încă programat un contact cu omologul său moldovean, Maia Sandu, pe fondul escaladării situației din Transnistria. “Nu, deocamdată nu sunt planificate contacte, nu există astfel de planuri“, a spus Peskov ca răspuns la o întrebare corespunzătoare.
Purtătorul de cuvânt nu a răspuns la o întrebare despre cine ar putea fi în spatele a ceea ce se întâmplă în Transnistria, explicând că nu are nimic de adăugat pe această temă.
Marți, mai devreme, două antene radio ale centrului regional de radio au fost aruncate în aer în satul Mayak, în districtul Grigoriopol din Transnistria. Cu o zi înainte, clădirea Ministerului transnistrean al Securității de Stat a fost bombardată cu lansatoare de grenade de mână. Se pare că nu au existat victime în niciunul dintre aceste cazuri. În martie, agențiile guvernamentale transnistrene au primit mai multe rapoarte anonime privind bombe plasate în școli, unități medicale, centre comerciale și alte facilități.
Potrivit presei rusofone, în Pridnestrovie/Transnistria a fost stabilit un nivel “roșu” de amenințare teroristă (PMR)
Aceasta este decizia Consiliului de Securitate al Transnistriei.
Președintele Vadim Krasnoselski a organizat o reuniune a Consiliului de Securitate al Pridnestrovie.
Subiectul principal este reprezentat de atacurile teroriste asupra instalațiilor de infrastructură și instituțiilor de stat ale “republicii”.
Au fost înregistrate trei incidente: atacul asupra clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, atacul asupra unei unități militare din apropierea satului Parkany și atacul asupra turnurilor unui centru de radio și televiziune din apropierea satului Mayak, care au fost avariate.
Nivelul de pericol a fost recunoscut de membrii Consiliului de Securitate ca fiind critic.
S-a luat decizia de a introduce un nivel “roșu” al amenințării teroriste în țară, care prevede adoptarea de măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea individului, a societății și a statului.
Un decret corespunzător al președintelui PMR este în curs de pregătire.
Transnistria (“Republica Pridnestroviană a Moldovei”) este sediul Grupului Operațional al Forțelor Ruse (OGRF), un grup operativ al Forțelor Terestre ale Federației Ruse, o forță de menținere a păcii, dupa cum o denumesc rusii, care operează în zona demilitarizată dintre Moldova și Transnistria.
Transnistria se află la câțiva kilometri de Odesa/Odessa, în prezent sub o administrație militară ucraineană.
Republica Moldova, aflată acum sub un guvern pro-UE, nu este confortabila cu forțele rusești din Transnistria, parte de drept a Republicii Moldova.
Moldova este si casa unui popor etnic turc care practică creștinismul ortodox oriental, găgăuzii, a căror mare majoritate a liderilor sunt pro-Rusia, o parte din populația găgăuză glumind adesea despre faptul că sunt “etnici turci cu suflet rusesc”.
Există rapoarte atât în mediile ucrainene, cât și în cele rusești despre presupuse atacuri majore ale Rusiei în sud-vestul Ucrainei, cu scopul de a lua tot ce a mai rămas din zonele de coastă ucrainene.
Rusii insa lanseaza zvonuri despre o presupusă operațiune comună româno-moldoveano-ucraineană pentru a zdrobi forțele rusești din Transnistria, cu sprijin turcesc, ceea ce, desigur pentru Romania, este un zvon aberant.
Trebuie mentionat ca un sentiment pro-Rusia este încă prezent în rândul populației moldovenești în vârstă și rurale, în timp ce tineretul și populația urbană sunt oarecum, fără îndoială, mult mai liberale și pro-UE.