Cazuri de hepatită severă raportate la copii in ultima perioada

Conform TheScientist, oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice din Marea Britanie, SUA și Spania investighează cauza unui număr de cazuri de hepatită severă la copii mai mici de 10 ani.

In 5 aprilie, oficialii din domeniul sănătății publice din Scoția au notificat Organizația Mondială a Sănătății cu privire la 10 cazuri de hepatită severă – inflamație hepatică – la copii cu vârsta sub 10 ani, potrivit unui comunicat de presă al OMS.

În termen de trei zile, 74 de cazuri au fost identificate pe întreg teritoriul Regatului Unit. Toți copiii au fost internați și diagnosticați în spital. Până la 12 aprilie, niciunul dintre copii nu au decedat, dar unii erau grav bolnavi. Șapte au fost nevoiți să primească transplant de ficat.

Acesta este un fenomen grav“, a declarat pentru Science Deirdre Kelly, hepatolog pediatru la Spitalul de Copii din Birmingham, Anglia. “Aceștia copii perfect sănătoși … până acum o săptămână. Majoritatea își revin singuri“, notează Kelly.

Potrivit New Scientist, medicii din Marea Britanie au fost sfătuiți să fie atenți la copiii cu vârsta sub 16 ani care prezintă simptome de hepatită, care includ icter (o nuanță gălbuie a pielii), decolorarea urinei sau a materiilor fecale, mâncărimi ale pielii, febră, greață și dureri abdominale.

In 14 aprilie, Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) au raportat că, din toamna anului trecut, au fost identificate nouă cazuri de hepatită la copii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani în Alabama. Doi dintre cei nouă au avut nevoie de transplanturi de ficat, relatează Science. Într-o declarație emisă pentru STAT, CDC spune că lucrează cu Departamentul de Sănătate Publică din Alabama și cu alte departamente de stat pentru a investiga cauza focarului. STAT raportează că departamentul de sănătate publică din Alabama a emis o alertă către medici la începutul lunii februarie, care menționa un caz dintr-un alt stat, dar alerta nu a oferit detalii.

Între timp, în Spania, guvernul regiunii Madrid a anunțat la 13 aprilie că trei regiuni – Madrid, Aragón și Castilla-La Mancha – au raportat fiecare câte un caz de hepatită severă de origine nedeterminată la copii mici, potrivit Science, iar unul dintre acești copii a primit un transplant de ficat.

Hepatita este cauzată de obicei de agenți patogeni, cel mai frecvent de virusul hepatitei C. Acest virus, împreună cu virusurile hepatitei A, B și E, nu a fost prezent în niciunul dintre cazurile din Marea Britanie sau Spania, potrivit Science.

Potrivit STAT, virusurile hepatitei au fost, de asemenea, excluse ca fiind o cauză potențială a epidemiei din Alabama. Cazurile grave de hepatită sunt rareori întâlnite la copiii care nu sunt imunocompromiși, iar cauza focarului actual este încă necunoscută.

Să vezi copii cu hepatită severă în absența unor probleme grave de sănătate subiacente este foarte rar“, spune într-un interviu pentru STAT medicul pediatru Karen Landers, ofițer medical districtual al Departamentului de Sănătate Publică din Alabama. “Asta este ceea ce a ieșit cu adevărat în evidență pentru noi în statul Alabama“.

Experții spun pentru Science că un adenovirus, un virus care provoacă de obicei răceli, ar putea fi vinovat. Adenovirusurile atacă de obicei tractul respirator, dar au fost ocazional legate de hepatită.

Cercetătorii din Scoția au publicat pe 14 aprilie un studiu care detaliază cazurile de copii cu hepatită la cinci copii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani în acest an, scriind că o infecție cu adenovirus este “ipoteza principală“.

Potrivit Science, până la jumătate dintre copiii afectați din Spania și Marea Britanie au fost testați pozitiv pentru un adenovirus la intrarea în spital. Cinci dintre cei nouă copii din Alabama au fost, de asemenea, testați pozitiv pentru un adenovirus.

Există o serie de adenovirusuri care pot infecta oamenii. În Alabama, sunt în curs de desfășurare teste genetice pentru a determina dacă există o legătură între tipul de adenovirus care infectează copiii de acolo, cunoscut sub numele de tipul 41, și boala de ficat. Astfel de date nu sunt încă disponibile în Marea Britanie și în Spania.

“CDC colaborează cu departamentele de sănătate ale statelor pentru a vedea dacă există cazuri suplimentare în SUA și care ar putea fi cauza acestor cazuri. În acest moment, adenovirusul ar putea fi cauza acestora, dar anchetatorii încă mai află mai multe – inclusiv pentru a exclude cauzele mai comune ale hepatitei”

Kirstin Norlund, purtătoare de cuvânt a CDC, Kirstin Norlund

Cercetătorii speculează că izolarea în timpul pandemiei COVID-19 ar fi putut să-i lase pe copii vulnerabili din punct de vedere imunologic și mai predispuși la boli grave cauzate de infecții virale, relatează Science. Alternativ, o infecție anterioară cu COVID-19 ar fi putut să-i fi lăsat pe copii vulnerabili la infecție sau boală, sau boala ar putea fi, de asemenea, o complicație pe termen lung a COVID-19 în sine, relatează New Scientist. Câțiva dintre copii au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 înainte sau la internarea în spital.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *