Cât costă Starlink, internetul lui Elon Musk, in România?

Serviciile de internet prin satelit SpaceLink de la SpaceX sunt acum disponibile și în România. Rețeaua a fost activată pentru a acoperi Ucraina luna trecută, pentru a ajuta populația țării, dar și ca autoritățile să păstreze accesul la internet în cazul în care armata rusă reușește să distrugă infrastructura de comunicații a țării. Cu toate acestea, se pare că apropierea României de Ucraina a dus la o lansare mai rapidă a serviciilor în zona noastra.
Anul trecut, SpaceX a confirmat că Starlink va fi lansat “în curând” și în România, dar nu era clar când va veni acel moment. 2022 a fost termenul oferit atunci, fiind posibilă plasarea unei precomenzi încă de atunci. Acum, însă, avem atât confirmarea disponibilității serviciilor pe întreg teritoriul țării, cât și costurile în lei pentru accesul la conexiuni de internet prin intermediul sateliților lui Elon Musk.
Ce este concret Starlink
Starlink este, în principiu, un furnizor de servicii de internet care, în loc să asigure conexiunea prin metode standard, cum ar fi fibra optică, cablurile de rețea sau antenele 4G sau 5G, transmite datele direct de la sateliți.
SpaceX, compania spațială a lui Elon Musk, lucrează de câțiva ani la dezvoltarea unei “constelații” de sateliți plasați pe orbita joasă a planetei, care poate oferi conexiuni de internet de mare viteză chiar și acolo unde serviciile tradiționale nu pot ajunge.
Astfel, puteți avea o antenă Starlink pe care o puteți amplasa oriunde în România, inclusiv în vârful muntelui. Este important ca antena să aibă o traiectorie neîntreruptă spre cer pentru a asigura o conexiune stabilă.
Vitezele de internet promise de Starlink sunt de “bandă largă”, cel puțin în abonamentul standard. Există, de asemenea, un abonament premium, mult mai scump, care promite viteze mult mai mari.
Cât costa Starlink in Romania
Pentru România, Starlink promite viteze de până la 250 Mbps și latențe reduse.
Cei care vor să se aboneze la Starlink în România, vor trebui să scoată din buzunar o sumă destul de mare. Prețul hardware-ului, care constă într-o antenă, cablurile aferente și cutia care transformă semnalul de satelit în Wi-Fi sau conexiune prin cablu, este de 3.200 de lei. Pe lângă acest preț, va trebui achitată o taxă de 410 lei pentru transport. Cel mai probabil, pachetul va fi livrat din SUA, iar acesta este unul voluminos.
În fine, abonamentul lunar pentru o conexiune la internet Starlink este de 529 de lei.
Un astfel de abonament poate părea scump, mai ales în România, unde serviciile de internet de mare viteză sunt mult mai ieftine decât în alte țări din lume. Cu aproximativ 50 de lei avem conexiuni locale gigabit, iar multe dintre pachetele de telefonie mobilă de 5-10 sau 20 de euro oferă internet mobil nelimitat. Totuși, pentru cei care au locuințe în zone în care nu există alte opțiuni, unde operatorii telecom nu acoperă zona cu antene de mare viteză sau unde nu se poate trage fibra optică, aceasta poate fi singura opțiune.
Bineînțeles, prețurile sunt, de asemenea, stabilite în funcție de costurile unei astfel de rețele. Fiecare lansare de satelit care completează constelația Starlink costă zeci de milioane de dolari, iar rețeaua Starlink se află în prezent la început. Odată cu creșterea gradului de acoperire și a numărului de abonați, dar și cu apariția concurenței în acest spațiu, astfel de servicii ar putea deveni mai ieftine. În acest moment, Starlink este o soluție costisitoare pentru cei care au cu adevărat nevoie de ea.