Biserica Ortodoxă Ucraineană condusă de Moscova rupe legăturile cu Rusia

S-a declarat autonomia și independența deplină a Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Foto: pravmir.com

O ramură a Bisericii Ortodoxe din Ucraina care a rămas loială Moscovei după o schismă din 2019 a declarat că se va rupe de biserica rusă din cauza invaziei țării în Ucraina.

Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume de a forma o biserică independentă de Moscova în 2019, punând capăt în mare parte unor secole de legături religioase între cele două țări.

Cu toate acestea, multe parohii, în special în estul Ucrainei, au ales să rămână loiale sub umbrela Bisericii Ortodoxe Ucrainene-Patriarhatul Moscovei.

În urma unei reuniuni a conducerii sale, biserica a anunțat că își va declara “independența deplină” față de Rusia.

“Consiliul a aprobat completările și modificările corespunzătoare la Statutul privind conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, indicând autonomia și independența deplină a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a declarat aceasta într-o declarație vineri seara târziu.

Declarația a condamnat invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina și sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, șeful bisericii ruse, pentru ceea ce Moscova numește “operațiunea militară specială” de combatere a naționaliștilor antirusești. Ucraina spune că invazia la scară largă a fost complet neprovocată.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

Înainte de decizia de vineri, peste 400 de parohii au părăsit Biserica Ortodoxă Ucraineană-Patriarhatul Moscovei în urma invaziei.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *