Avioane de război turcești au lovit ținte ale militanților kurzi din nordul Irakului, relatează agenția de presă de stat

Actualizare:

Din declarația Ministerului Apărării Naționale privind “Operațiunea Clawn-Lock”/Noua invazie terestră a Irakului:

  • Obiectivele stabilite sunt ținte aparținând organizațiilor militante, care se așteaptă să fie, ca întotdeauna, grupul separatist kurd PKK și aliații săi regionali, cum ar fi YBȘ și HPÊ, menționate în declarație ca buncăre, depozite de muniție, adăposturi, peșteri și tuneluri.
  • Implicate în operațiune sunt obuziere de artilerie autopropulsată T-155 Fırtına de 155 mm, sisteme MLRS (probabil T-122), elicoptere de atac, UAV-uri de atac, forțe speciale și Beretele Maroon din TSK (parașutiști), adică o operațiune terestră-aeriană
  • Operațiunea se va concentra asupra orașelor Metina, Zap și Avașin-Basyan (toate regiunile aflate la o distanță de 20 km de frontiera turco-irakiană).
  • Ministerul turc al Apărării afirmă că, în ciuda operațiunii, Turcia respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului, precizând că va viza doar teroriștii (adică PKK și aliații)

Avioanele de război, elicopterele și dronele turcești au lovit ținte ale militanților kurzi, tabere, tuneluri, adăposturi și zone de depozitare a munițiilor în nordul Irakului, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, citat de agenția de presă de stat Anadolu.

Operațiunea, care, potrivit lui Akar, a vizat regiunile Metina, Zap și Avasin-Basyan din nordul Irakului, a inclus, de asemenea, comandouri care “au intrat în regiune prin infiltrare de pe uscat”, a mai spus el, citat.

Până în prezent, operațiunea noastră continuă cu succes, așa cum am planificat. Țintele identificate în prima fază au fost capturate.

a declarat el, dar nu a oferit informații despre victimele rezultate în urma operațiunii.

Operațiunea, pe care el a numit-o “Operațiunea Claw Lock”, vizează “prevenirea atacurilor teroriste” și “asigurarea securității frontierelor noastre”. De asemenea, a fost sprijinită de unități de artilerie, a precizat el.

Ofensiva face parte dintr-o campanie continuă a Turciei în Irak și Siria împotriva militanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a miliției kurde siriene YPG, ambele considerate de Ankara drept grup terorist.

Turcia lansează în mod regulat atacuri aeriene în nordul Irakului și a trimis comandouri în regiune pentru a-și susține ofensivele.

PKK a luat armele împotriva statului turc în 1984. Peste 40.000 de persoane au fost ucise în acest conflict, care în trecut s-a concentrat în special în sud-estul Turciei.

Oficialii turci spun în privat că sunt convinși că Bagdadul este ferm de partea lor în lupta împotriva PKK, care este, de asemenea, desemnat grup terorist de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

Ministerul turc al Apărării Naționale a publicat un material video care arată activitatea forțelor armate turcești împotriva țintelor militare din nordul Irakului. În videoclip se văd avioane de război F16, lovituri MLRS, elicoptere și operațiuni de aterizare

Beretele și comandourile noastre Bordeaux sunt în Metina, Zap și Avașin-Basyan!”

Ministerul turc al Apărării Naționale pe twitter

Sursa: Reuters

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *