Agenția bulgară pentru refugiați: Ucrainenii care refuză cazarea oferită trebuie să declare că își vor găsi singuri cazare

Șefa agenției, Mariana Tosheva, a declarat acest lucru la Televiziunea Națională Bulgară pe 29 mai, după ce sute de ucraineni au refuzat în ultimul moment să călătorească de la hotelurile din Varna și Bourgas cu transportul furnizat de stat.
Credit: SeeNews

Agenția de stat pentru refugiați din Bulgaria introduce o declarație pe care cetățenii ucraineni trebuie să o semneze dacă refuză cazarea oferită de stat, afirmând că își asumă responsabilitatea de a-și găsi singuri un adăpost.

Șefa agenției, Mariana Tosheva, a declarat acest lucru la Televiziunea Națională Bulgară pe 29 mai, după ce sute de ucraineni au refuzat în ultimul moment să călătorească de la hotelurile din Varna și Bourgas cu transportul furnizat de stat către facilitățile de stat și hotelurile din alte părți.

La 31 mai se încheie finanțarea de stat de 40 de leva pe persoană și pe zi pentru hotelurile care îi găzduiesc pe ucrainenii care au fugit de războiul Rusiei în țara lor.

Începând de atunci, cei care doresc cazare organizată de stat vor fi cazați în facilități de stat și în hoteluri care vor primi 10 sau 15 leva pe zi de persoană, în funcție de faptul dacă li se oferă sau nu mâncare.

Agenția de stat pentru refugiați a declarat anterior, după cum a relatat The Sofia Globe la 28 mai, că peste 500 de hoteluri au solicitat includerea în acest program.

Declarația – în ucraineană, bulgară și rusă – introdusă acum este deja distribuită tuturor hotelurilor care găzduiesc refugiați până la 31 mai, a precizat Televiziunea Națională Bulgară.

Pe 29 mai, prima din cele trei zile în care se intenționa relocarea câtorva mii de ucraineni cu trenul și cu autobuzul, doar cinci persoane au venit la gara din Varna, din cele 250 așteptate, în timp ce la gara din Bourgas au ajuns doar 57 de persoane din cele 300 așteptate.

Guvernul Bulgariei a pregătit vagoane speciale suplimentare pentru trenurile care urmau să transporte ucrainenii și a asigurat o securitate specială, în timp ce Crucea Roșie bulgară și ONG-urile au fost la dispoziție pentru a furniza apă și gustări. Guvernul a votat cinci milioane de leva pentru a asigura transportul gratuit al ucrainenilor în cadrul operațiunii de relocare.

Rămâne neclar ce s-a întâmplat în ultima clipă pentru ca cetățenii ucraineni din Varna să se răzgândească în masă peste noapte.

Tosheva a declarat la un briefing anterior din Bourgas, la 29 mai, că până sâmbătă, echipele au vizitat hoteluri, ucrainenii spunând că vor participa la relocalizare și că vor accepta cazarea oferită.

“Ce s-a întâmplat astăzi – ucrainenii, care trebuiau să se urce în autobuze, erau deja în fața hotelului și brusc, fără niciun motiv întemeiat, au început să renunțe la cazare”, a spus Tosheva.

Ea a spus că a fost surprinsă de reticența refugiaților de a se conforma solicitării și eforturilor statului de a le oferi un adăpost.

“Toate facilitățile către care sunt direcționate grupurile de cazare respectă Directiva de admitere a Comisiei Europene și condițiile Națiunilor Unite”, a declarat Tosheva.

“Acesta este un adăpost , indiferent de situație, cu hrană, apă și condiții de igienă”, a spus ea.

Ea a făcut apel la ucrainenii care nu doresc să fie cazați în unități de stat să informeze din timp hotelierii și echipele de pe teren.

“De asemenea, ținem legătura cu hotelierii pentru a ști la câte persoane să se aștepte”, a spus Tosheva.

Ea a precizat că, în ultimă instanță, dacă se vor epuiza locurile de cazare a refugiaților ucraineni în facilități de stat, aceștia vor fi primiți la centrul de refugiați din Elhovo, care are o capacitate de 1750 de persoane.

Cele mai recente cifre postate pe portalul guvernamental dedicat informațiilor despre refugiații ucraineni din Bulgaria spuneau că 90.365 au rămas în Bulgaria. Se estimase că între 20 000 și 25 000 vor fi relocate în facilități de stat și în hoteluri care participă la programul de sprijin pentru cazare, dar evenimentele de duminică au pus sub semnul întrebării această estimare.

Urmărește-ne pe Facebook, Telegram, Twitter.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *